måndag 9 februari 2009

En magisk omelett


OVAN: Vanadis vägens lökomelett

Receptet är egentligen utformat för fyra personer men omeletten går utmärkt att spara i kylskåp och värma på. 

1 stor gul lök
4 ägg
finmalt medelhavs salt
nymald svartpeppar
lökpulver
vatten

1 st stekpanna med lock

Den här rätten är oerhört lättlagad och kräver endast av dig lite tålamod. 
Skiva den skalade löken i ca tre mm tjocka skivor och lägg dessa i en het stekpanna med
olivolja. Löken skall aldrig ta färg utan skall vändas ofta på medelhög värme. 

Salta, peppra och täck löken med ett tunt men tydligt lager lökpulver. Vänd runt löken så att kryddorna blandas med den. slå på en halv deciliter vatten och låt allt sjuda ganska kraftigt tills pannan åter är torr. Upprepa proceduren ett antal gånger till löken är genomskinlig och doftar sött. Ca 20 min. 
Under tiden rör du ihop de fyra äggen med 3/4 dec vatten, 1 tsk salt, stor nypa svartpeppar.
När löken är bra häller du över äggen, sänker värmen till låg tempratur, petar runt lite så att allt egg blandas med löken och kommer ned till pannans botten. 
Sätt på locket.
Låt det hela lagas under lock på låg värme i tio till femton minuter. När omelettens ovansida har stelnat kontrollerar du att omeletten inte sitter fast i pannan någonstans. 
Du tar på en grytvante på ena handen och lägger på locket med samma hand. 
Med den andra vänder du hela pannan med lock snabbt och bör om du gjort rätt höra ett dovt "thump" när omeletten landar på locket. 
Sedan ställer du tillbaka pannan och låter den gyllene omeletten glida ner med den gräddade sidan uppåt. Öka värmen något och grädda utan lock i ytterligare fem minuter. Klipp över gräslök och servera. 
Lycka till.

/M. Frendberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar