
För en stenåldersmänniska kan det inte ha funnits mycket som gick upp mot en saftig stek. Även om man inte uttryckligen lever stenåldersliv så är det givetvis härligt men trots att det finns lite mer avancerade hjälpmedel i köket nu är det alltid en smula knepigt att få steken perfekt. Så här gör jag min Vitlöks och timjanspäckade kalvstek A´la Mackan.
1st kalvstek ca 2kilo
2 stora palsernackor
1 rotselleri
6 medelstora morötter
5 vitlökar. Inte klyftor, vitlökar!
Enbuske timjan
En öl
lökpulver
champinjoner
torkad svart trumpetsvamp
salt/svartpeppar
en tärning hönsbuljong


Nästa steg är att skala rotfrukterna, klyva tre vitlökar och lägga dom mitt på plåten som en "bår" åt steken. Placera steken på vitlöken och strö ut rotsakerna runt om. salta, peppra och häll över en 33 cl öl. In i ungnen på 100 grader i 1,5 h under folie. Där efter lyfter du ur steken och rotsakerna och silar plåtens vätska och vitlöksbåren ned i en kastrull. Lägg tillbaka steken och rötterna på plåten och ställ tillbaka i ugnen på 150. Toppa med lite olja och torkad timjan.
Medan steken grillar finhackar du champinjoner som du steker i torr panna tills vätskan är borta. i kastrullen med fonden från plåten tillsätter du en halv dec torkad svart trumpetsvamp, en hönsbuljongtärning och 1 dl vatten eller vitt vin om man har. När champinjonerna är torra kan du hälla på några droppar olivolja så att dom får fräsa lite och sedan åker dom ner i såskastrullen.
Nu kan du ta ut plåten. Steken bör i sitt nuvarande tillstånd kännas spänstig men inte fast om du puttar på den. Det skall finnas lite elasticitet

kvar i kalvens inre.
Lägg så mycket av steken som du tror att du/ni kommer att äta samt rotfrukterna i en stekpanna och häll över svampsåsen som vid det här laget bör ha kokat ihop och utvecklat en mycket trevlig smak.
När allt har puttrat ihop i någon minut lägger du upp på tallrik och serverar med en trevlig sallad.
Lycka till
/M.Frendberg
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar