tisdag 10 februari 2009

Frukost tisdagen den 10 februari


Ovan: Kycklingfärs frikadeller med mango a´la Venice, avokado och kokt ägg. 

Jag lagade lite mat igår kväll enbart för att min fru skulle kunna göra en lunchlåda men också för att det skulle bli lite till frukost i morse. Visst ser det gott ut? Det kan jag lova att det var. 

Kycklingfärs är både gott och magert och finns ofta där kycklingen finns i snabbköpet. 
du behöver:
400gr Färs
1 stor gul lök
lökpulver
en buske färsk persilja
Olivolja
salt
peppar
1 st öl

Skiva löken och bryn den som i receptet för lökomelett med det undantaget att du använder öl istället för vatten. Gärna en smakfull öl i stil med porter. Samtidigt blandar du kycklingfärs, salt, peppar och hela den finklippta persiljebusken i en skål. När löken är klar häller du helt sonika ned den varma löken i den kalla färsen och blandar runt med en stor slev tills allt är blandat. Du bör då ha en köttpasta som är behagligt ljummen att forma bollar av. Ta kallt vatten på händerna så klibbar det inte så mycket. Forma golfbolls stora kulor och bryn dom försiktigt på medelhög värme i olivolja tills dom blivit gyllenbruna. Dom är ömtåliga innan dom är färdiglagade så var rädd om dom när du vänder och lirkar. När dom fått färg kan du hälla i några matskedar vatten och sätta på ett lock på pannan. Sänk värmen ill strax över låg. eftersom dom är ganska stora tar det lite tid för värmen att komma enda in till mitten. Räkna med 15-20 minuter. Om dom får kallna och sedan värmas innan dom äts blir dom ännu lite fastare men dom går utmärkt att äta direkt med.

Mango A´la Venice är helt enkelt färsk mangofrukt med salt och chillipulver på. Den har sitt ursprung från Venice Beach i LA där den säljs på stranden med dessa tillbehör. 

När det kommer till att koka ägg finns det lika många teorier som det finns hobbykockar. Jag anser givetvis att min metod är den bästa. Här har ni den.
Tag en kastrull med lock. Lägg i äggen och fyll upp med vatten så att 3/4 av äggen täcks. Sätt kastrullen på en platta och släng på högsta tänkbara värme. Sätt klockan på exakt tio minuter. När klockan ringer sätter du omedelbart äggen under kallt, rinnande vatten. Om du har en induktionsspis eller en väldigt seg platta bör du förmodligen köra på med dina gamla knep, annars kan du ju testa den här varianten. 

Lycka till

/M.Frendberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar