tisdag 10 februari 2009

Proteinernas svar på Micke Persbrandt

Den är rå, den är tuff, den är blodig!

En halstrad råbiff är bland det godaste jag vet. Ib
land gillar jag att ha kapris och rödbetor vid sidan av, ibland tycker jag om att knåda in dom i biffen. Just denna lunch valde jag det senare. 

Du behöver till två pers:
300g nötfärs av fin kvalité, svensk ekologisk av utvalda bitar företrädesvis. 
kapris
rödbetor på burk
3 st ägg
dijon senap (Maille)
Halv gul lök
pepparrot
salt/peppar

Blanda nötfärs, salt och ganska mycket nymalen svartpeppar med en äggula, en matsked dijon och lite olivolja. Bearbeta färsen med ena handen tills allt är välblandat. tillsätt kapris och fintärnad rödbeta och fördela ut dessa i färsen med en slev. 

Tag en skärbräda och skölj den i kallt vatten. Låt den inte rinna av. Tag kallt vatten på händerna och forma biffarna. Jag brukar trycka ner färsen i en kakform som du kan se på bilden så att alla blir lika runda och vackra. 
Stek biffarna i lite olivolja på mycket hög värme. Det skall fräsa ordentligt och dom skall få en rejäl grillad yta på kort tid. När du vänt och är nöjd med ytans färg tillsätter du lite vatten, sänker värmen och sätter på locket. Dom kan nu få puttra själva i 8 minuter eller så. 
Under tiden tillreder du tillbehören. 
Du river en stadig hög pepparrot, du separerar två ägg och sparar gulorna i var sin skalhalva, du finhackar den halva gula löken. 
När du gjort detta är det troligtvis dags att ta bort locket och låta den sista vätskan koka bort. Bu kan höja värmen och ösa på tills pannan är torr och biffarna åter steker. Då är dom redo att serveras. Det bör nu tilläggas att denna 
variant av råbiff knappast blir särskilt rå. vill man ha det råare tar man helt enkelt ur biffarna ur pannan så fort dom fått bra färg på båda sidor. 

Lycka till
/M.Frendberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar